Hur du plankar i göteborg

Hur du plankar I göteborg

Håll utkik efter kontrollanter
Vi är vid det här laget vana vid de uniformerade kontrollanterna, med eller utan vita kepsar, men nu när de civila kontrollanterna kommit tillbaka så är det viktigt att vi håller oss uppdaterade på hur de ser ut och rör sig.

Så lär dig deras ansikten, fotografera dem och mejla bilderna till oss så att vi kan hålla galleriet aktuellt.

Håll dig själv och andra uppdaterade
En bra strategi är att ha koll på var i staden kontrollanterna rör sig, den bästa informationskällan för detta är Facebook-gruppen “Vart är kontrollanterna Göteborg VIP”

När du upptäcker kontrollanter, antingen civila eller i uniform, på hållplatsen eller vagnen så säg gärna till dina medresenärer; berätta för grannarna eller ropa ut till hela vagnen.

Om du har köpt biljett är det bra att ta extra lång tid på sig under kontrollen för att ge andra tid att lämna vagnen.

Hur du undviker att åka fast på Spårvagnen
En klassisk strategi är att alltid stå vid kortläsaren med ett betalkort. Dyker det upp kontrollanter har man oftast en liten stund på sig, men sitter man ner brukar det bli liv på dem om man försöker gå och stämpla eller lämna vagnen.
Det kan hända att kontrollanterna stoppar dig när du är på väg till kortläsaren så se till att hålla dig mycket nära om du ska använda den här metoden.

En liknande sak man kan göra är att sitta beredd med mobilen och köpa en  biljett i appen när man ser kontrollanterna.

Men ha i åtanke att kontrollanterna kan vara godtyckliga och inte själva bryr sig om reglerna.
Juridiskt är det minst sagt tveksamt huruvida kontrollanterna får hindra dig från att lämna vagnen. Att säga att man har biljett och kliva av bör i många fall vara tillräckligt.

Hur du undviker att åka fast på Stadsbussar
Att planka på stadsbussarna fungerar ungefär samma som att planka på vagnen.

Att planka på bussarna som går utanför stan är lite knepigare. Några tips som man kan försöka:

  • Ha ett kort som man drar, men sedan gå till en annan kortläsare och ”ångra”, eller annars checka ut direkt.
  • Man kan prova att bara glida förbi busschauffören men ibland får de moralpanik och kräver att man ska stämpla och vägrar köra iväg om man inte gör det eller går av.
  • Man kan testa att ha appen öppen och låtsas att man är på väg att köpa biljett.

Det är viktigt att inte bråka med chaufförer i onödan. Man kan lugnt och sakligt förklara att man tycker att det är fel att betala och att man är för en avgiftsfri kollektivtrafik, men tänk på att chaufförerna gör sitt jobb och är det några som ska bli föremål för kritik så är det de ansvariga politikerna.

Om du åker fast
Vi rekommenderar alla som vill gå med i avgiftsstrejken att gå med i Planka.nu:s P-kassa. En solidaritetskassa som hjälper dig att betala ev tilläggsavgifter om du trots allt blir tagen av kontrollanter.

Kom ihåg att kassan är vår gemensamma försäkring och gör allt i dina makt för att undvika böter.